Ugrás a tartalomra
Ma van a Víz világnapja: Becsüljük meg, vigyázzunk rá, hisz víz nélkül nincsen élet !

Ma van a Víz világnapja: Becsüljük meg, vigyázzunk rá, hisz víz nélkül nincsen élet!

Ma van a Víz világnapja: becsüljük meg és vigyázzunk rá!

A víz világnapja évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én ünnepelnek meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvíz készletek veszélyeztetettségére.

A 2021. év jelmondata: „A víz érték! Becsüld meg!”

Kevés a megfelelő minőségű víz és a jövő sem kecsegtet túl sok jóval.
A 21. század egyik legnagyobb kihívása, hogyan lehet elegendő tiszta vizet biztosítani mindenki számára, és nem csak a lakosságnak. A mindenki közé tartozik a mezőgazdaság, az ipar, az egész élővilág.

A vízfelhasználás kétszer gyorsabb ütemben nőtt az elmúlt száz évben, mint a Föld népessége. A Föld édesvízkészlete ugyanakkor állandó, az összes víz mindössze 1%-a alkalmas emberi fogyasztásra. Ebből a "teáskanálnyi" mennyiségből kell megtermelni élelemnövényeinket, itatni állatainkat, előállítani fogyasztási cikkeinket, és ezt használjuk ivásra, fürdésre, úszómedencéink feltöltésére, golfpályák, utak locsolására... Érthető, hogy komoly verseny folyik érte.

A Föld édesvízkészletét nemcsak a túlzott fogyasztás, hanem az éghajlatváltozás, a környezet-szennyezés, a talaj- és vízszennyezés, a gazdasági növekedés, a változó életstílus is veszélyezteti. Mérjük vízhasználatunkat, hogy ésszerűen tudjunk takarékoskodni vele.

Kinek és mit jelent a víz? 

A háztartásokban, az iskolákban, a munkahelyeken a víz jelenthet egészséget, higiéniát, emberi méltóságot, termelékenységet.
Vallási, kulturális és spirituális helyeken a víz az összekötő kapocs a teremtés, az egyén és a közösség között.
A természetben a víz harmóniát teremt, életet hoz és segíti a természeti kincsek megőrzését.
Napjainkban a víz óriási veszélynek van kitéve, az egyre növekvő népesség, az ipar és a mezőgazdaság mohó vízigénye miatt, valamint az egyre súlyosbodó klímaváltozás mind fenyegetést jelenenek rá.
A tiszta és a megfelelő mennyiségű ivóvíz nem természetes adottság, hanem olyan érték, melyet a lakosságnak, az iparnak és a mezőgazdaságnak egyaránt meg kell becsülnie.

Számtalan lehetőség van a takarékos vízhasználatra a közterületeken éppúgy, mint a háztartásokban. Az esővíz visszatartása, vagy a víztakarékos mosás és mosogatás csak a legegyszerűbb példák erre, de sok más módszerrel védekezhetünk még az ellen, hogy a pazarló magatartás ne idézzen elő vízhiányt, vagy vízellátási problémát, és a felelőtlen vízhasználat se okozzon vízminőségi gondokat.

Jelenünk és az eljövendő generációk sorsa múlhat azon, hogy miként gazdálkodunk a Földön meglévő vízkészleteinkkel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk vizeinket.

Saint-Exupéry sokszor idézett gondolatsora minden lényegeset elárul a víz fontosságáról:

"Víz! Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged, megízlelnek, anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy."

Forrás: www.sokszinuvidek.24.hu