Ugrás a tartalomra
Társat keresel futáshoz? Egy kutya tökéletes edzőpartnered lehet.

Társat keresel futáshoz? Egy kutya tökéletes edzőpartnered lehet.

Társat keresel futáshoz? Egy kutya tökéletes edzőpartnered lehet. Ők sosem mondják le a találkozást, energikusak, és mindig lelkesek, ha futni viszed őket. Bár a futás az egyik legkézenfekvőbb módja a kutya megmozgatásának, kifárasztásának, nem minden házikedvenc alkalmas minden fajta futásra. Nincs olyan fajta, ami minden futást tökéletesen bír, hiszen ha sportolni szeretnél vele, figyelembe kell venned a kutya személyiségét és fajtáját.

Vedd figyelembe a kutya korát
Kölyökkutyákkal és nagyon öreg ebekkel ne fuss. A kölyökkutya ízületeit és csontozatát károsíthatja a kemény talajon való futás. Felső korhatár nincs meghatározva, de ha a kutya hajlamos a kifáradásra, érdemes állatorvos véleményét kikérni. Egyébként is érdemes állatorvossal konzultálni, mert a futás nagy fizikai igénybevételnek teszi ki négylábú kedvencedet.

Haladjatok fokozatosan
Ne akarj túl gyorsan és túl sokat futni, hisz ahogy te is, a kutyád is lesérülhet. Kezdjetek rövid, 5 kilométer hosszú kocogással, és fokozatosan növeld a távot, hogy így fejlődhessen. Figyeld, mennyire alkalmazkodó: ha nagyon fáradt vagy kedvetlen, ne erőltesd a táv növelését. Futás előtt ugyanúgy melegítsetek be, mint ahogy egyedül tennéd. Engedd, hogy a kutyád kicsit szaglásszon és elvégezze a dolgát, így neked is könnyebb lesz vele haladni. A pihenőnapokat is vedd komolyan.

Te irányíts
Akkor is használj pórázt, ha tudod, hogy jólnevelt és behívható a kutyád. Futáshoz speciális, a testedre rögzíthető pórázok kaphatók, a visszahúzós (Flexi típusú) használata nem ajánlott. Futáskor érdemes néhány percen át szorosabb fogást alkalmazni, majd jutalomként rövid időre távolabb engedni az ebet.

Mindig legyen nálad víz
A kutyádnak szüksége van folyadékra a futás során: vigyél magaddal összecsukható itatót és vizet, vagy válassz olyan utat, ahol az ebnek lehetősége van hozzáférni tiszta ivóvízhez. A kutyád nem tudja jelezni, ha szomjas, így bizonyos időközönként tartsatok szünetet, és frissítsd fel kedvencedet.

Fontos, hogy hallgasson rád
Ha nem akarod, hogy folyton megálljon vagy ő diktálja az iramot, akkor első lépésként tanítsd meg engedelmeskedni. Ha egyedül nem tudod, fordulj szakemberhez.

Kánikulában ne futtasd
A kutyák sokkal könnyebben kimelegednek és kiszáradhatnak, mint az ember – ráadásul ők nem is izzadnak -, nyáron ne a legnagyobb hőségben menjetek futni és mindig keresd az árnyékos területeket! Kerüld a forró, fekete aszfaltot, illetve homokot, mert az érzékeny mancsokat megégetheti. Ha télen, nagy hóban is futtok, kerüld a sóval beszórt utakat, hiszen a só nemcsak az állatok bőrét marja ki, de a szervezetükbe kerülve a gyomrukat is irritálja. Ha a kutyán szokatlan tüneteket tapasztalsz ( gyengeség, hányás,  túlzott nyáladzás vagy lihegés – ezek a hőguta jelei), azonnal állj meg, menjetek árnyékba, itasd meg és locsold meg langyos vízzel. Figyelj, hogy az eb mértékkel igyon vizet edzés alatt vagy után, hiszen túl sok folyadék fogyasztása halálos kimenetelű is lehet – főleg, ha közben nagy mennyiségű levegőt is lenyel.

Élvezzétek!
Ne felejtsd, a kutyával futás nem kényszer, hanem örömforrás mindkettőtök számára. Ha megfelelően tanítod, szuper edzőpartnert kapsz, aki mindig örömmel fog elkísérni. Ha örömében csóvája a farkát és csahol, ahányszor csak felveszed a futócipőd és előveszed a futópórázát, akkor jó úton haladtok.

Kohezio_kutyas_futas_2

Nézzük, melyik kutyafajtát milyen típusú futáshoz válassz!

Hosszú, lassú tempójú futás (10 kilométernél több)
vizsla, Jack Russell terrier, weimari vizsla, goldendoodle, pointer
Jellemzőik: közepes testű, izmos, nem túl nehéz kutyák

10 kilométernél rövidebb távhoz:
agár, pitbull, angolszetter, beagle, golden és labrador retriever
Jellemzőik: izmos, vékony kutyák, akik gyorsabb tempóban futnak

Gyors futáshoz:
vizsla, pointer, weimari vizsla, agár, whippet
Jellemzőik: közepes méretű, izmos kutyák, akik mentálisan is készek a futásra.

Hosszú, lassú futáshoz:
labrador, uszkár, dalmata, catahoulai leopárdkutya
Jellemzőik: nagyobb testüek és sokáig lépést tudnak veled tartani, ha lassan futsz

Ha melegben futsz:
afrikai oroszlánkutya, vizsla, Airedale terrier, fox terrier
Jellemzőik: hosszú orr, rövid bunda és karcsú test.

Ha hidegben futsz:
malamut, németjuhász, berni pásztor, husky
Jellemzőik: vastag bunda és zömökebb test

Akadályfutáshoz:
pointer, vizsla, weimari vizsla, border collie, belga juhászkutya
Jellemzőik: gyorsan reagálnak, mivel juhász- és vadászkutyák

A legengedelmesebb fajták, ha pályán futsz:
golden és labrador retriever, uszkár, border collie, labradoodle
Jellemzőik: nyugodtak, engedelmesek és rád figyelnek.

Forrás: www.merusportcare.com.
Képek: www.tfti.huwww.amny.com