Ugrás a tartalomra
Ne beszélj zöldségeket! Inkább egyél! - Mennyi ideig pároljuk a zöldségeket?

Ne beszélj zöldségeket! Inkább egyél! - Mennyi ideig pároljuk a zöldségeket?

A párolás egyértelműen aduász az étkezéseknél, hiszen fogyaszthatják vegetáriánusok, vegánok és predátorok egyaránt. És hogyan készítsük el, hogy finom és mutatós legyen, illetve ne kelljen vele órákat a konyhában tölteni? Van erre egy nagyon egyszerű módszer: a párolás. Azonban ennek az eljárásnak is van pár titka, aminek megismerése után a végeredmény egy igazán finom, kívül roppanós, belül puha és ízletes zöldségköret lesz.

Nehéz elképzelni egy finom, tápláló ebédet vagy vacsorát zöldségköret nélkül. Megdöbbenve hallgatom, amikor az emberek mesélik, hogy ők bizony nem esznek zöldséget sem reggelire, sem a főétel mellé köretként. Pedig nincs is finomabb egy kívül roppanós és belül omlós zöldségnél, amely sok hasznos vitaminnal és ásványi anyaggal látja el a szervezetünket.

Nincs szükség főzőtudományra
Vásárolhatunk akár profi, több részes elektromos párolóedényt, de az egészséges köretet elkészíthetjük akár egy nagyobb edényben fémszűrővel és fedővel. A párolás egyik nagy előnye, hogy nem igényel különösebb főzőtudományt; és nyugodtan hagyhatjuk a zöldségeket párolódni, amíg készítjük az ebéd vagy a többi részét. Másik kiváló tulajdonsága, hogy nem szükséges semmilyen hozzáadott zsiradék, csupán víz és ízlés szerint fűszerek.

Ha profi, több részes párolóedényünk van, akkor párolhatjuk együtt a különböző párolási időt igénylő zöldségeket. Ilyenkor mindig a leghosszabban párolandó zöldségeket tegyük az edény alsó részébe. Ha esetleg egy egyszerű edényben szeretnénk ezeket egyszerre párolni, akkor vágjuk kisebb darabokra azokat, amelyeknek több idő szükséges vagy csak később adjuk hozzá azokat a zöldségeket, amelyeknek kevesebb időt vesz igénybe a párolásuk. Például a karfiolrózsáknak körülbelül 10 percre van szükségük, ellenben a borsóval, amelynek nagyjából 3 perc is elég. Ezért úgy 7 perc után ellenőrizzük a karfiolunkat, hogy valóban készen lesz-e lassan, majd adjuk hozzá a zöldborsót.

Nem mindegy, mennyi vizet használunk
Ha túl kevés vizet teszünk az edény aljára, akkor lehetséges, hogy az nem tart ki a párolás végéig, ha pedig túl sok a víz, akkor nem pároljuk, hanem főzzük a zöldségeket. Érdemes a pároló betétünk aljáig tölteni a vizet, mert az így még nem éri el a zöldséget, viszont elegendő gőzt biztosít.

Egyszerű, de nagyszerű módszer
Ha tehetjük, mindig szezonális zöldségeket pároljunk, hiszen ezek frissek, zsengék és hamar elkészülnek. Igyekezzünk az időspórolás jegyében a zöldségeket egyenletes, nem túlságosan nagy darabokra vágni.

Ha a párolás egyszerűsége és gyorsasága eddig még nem győzött volna meg valakit, itt van egy harmadik érv: a párolás hatással van az egészségünkre is, mert a főzéssel ellentétben a zöldségekben így marad bent a lehető legtöbb vitamin, a víz pedig jó lehet később leves alaplének is..

Leghamarabb a zöld leveles zöldségek párolódnak meg, ellenben a több időt igénylő krumplival, céklával, sárgarépával. Párolni azonban nem csak zöldséget, hanem gyümölcsöket, húsokat is lehet. 
Forrás: vitalmagazin.hu