Ugrás a tartalomra
ELTE kutatás: a kutyák tudják, ha útban vannak az ember számára

ELTE kutatás: a kutyák tudják, ha útban vannak az ember számára

A Scientific Reports nevű folyóiratban megjelent friss publikáció szerint a kutyák képesek felismerni testüket mint akadályt, ha útban vannak mások számára.

Az ELTE etológusai egy új kutatásban azt állapították meg, hogy a kutyák is rendelkeznek öntudattal, mégpedig annyira, hogy érzékelik, ha útban vannak. Azaz testük akadályoz valakit egy bizonyos cselekvésben. Többek között ez a tanulmány is azt bizonyítja, hogy a kutyák több mindenre képesek, mint azt elsőre gondolnánk.

Az öntudatosság ökológiai relevanciája
A tanulmány szerint az emberek öntudatának egyik első, igen korai jele az, hogy felismerik és megértik saját testük helyzetét az adott környezetben. Ez olyan evolúciós sajátosság, ami már az állatokban is megjelenhet. Bizonyos fajoknál az öntudatosság növeli a túlélési esélyeket. Ebből következik, hogy például kutyákon is vizsgálni lehet a testtudatosság kérdéskörét.

„A kutyák remek alanyai az önreprezentáció állatvilágban való megjelenésének vizsgálatára, hiszen osztoznak velünk a komplex fizikai és szociális környezeten, így valószínűsíthetően náluk is megjelentek legalább bizonyos formái. A testtudat pedig ezek közül is az egyik legalapvetőbb lehet” – magyarázta Lenkei Rita, PhD hallgató, a tanulmány első szerzője az egyetem honlapjának.

NIMRÓD_ELTE_kutya_2

A test mint akadály
Az első tesztelés során kisgyerekeket (korábban elefántokat is) vizsgáltak, akik jelen esetben egy pokrócon ültek. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy érzékelik-e, hogy testük akadályt képez abban, hogy valaki hozzáférjen az alattuk lévő takaróhoz. Tehát meg kellett érteniük, hogy kapcsolat áll fenn testük és a pokróc között. Ennek következtében le kell szállniuk arról, hogy más megkaphassa.

A kutyás kísérletek során a plédhez egy labdát erősítettek, a könnyebb megértés érdekében. Így a kívánt tárgyat szőnyeggel együtt a gazda kezébe adhatták.

Az ELTE oldalán olvasható Pongrácz Péter, a tanulmány vezető kutatójának magyarázata is:
„Az eredeti módszernél egy komplexebb vizsgálatot terveztünk, több kontrollt is beiktatva, hogy biztosak lehessünk abban, hogy a kutyák csak akkor jönnek le a szőnyegről, ha az tényleg szükséges. Az eredmények szerint már az első próbálkozásra gyorsabban és nagyobb eséllyel léptek le a szőnyegről, ha azt valóban megkívánta a feladat, míg például ha a labda a földhöz volt rögzítve, rajta maradtak a próbálkozás közben is”.

Lenkei Rita szerint elmondhatjuk, hogy a kutyák rendelkeznek valamiféle öntudattal, habár ez sokkal inkább összefüggő képességek halmazaként írható le, mint osztatlan tulajdonságként. A kutatók eddigi ismeretei alapján a kutya az egyetlen állatfaj, ami a híres tükörtesztenKöztudottan az ebek nem ismerik fel saját magukat a tükörben, viszont valamiféle testtudattal rendelkeznek. Erre már egy korábbi kutatás is rávilágított, amikor azt tesztelték, tisztában lehetnek-e azzal, hogy valójában mekkorák? A tanulmány során a kutyáknak át kellett bújniuk különböző méretű ajtókon. Az eredmények azt mutatták, kedvenceink tudják, körülbelül mekkora helyen férnek át. megbukott, de a test mint akadály vizsgálatot sikeresen teljesítette.
Forrás: www.azenkutyam.hu